Viktiga uppfinnare i fysik som har varit betydande för elektricitet eller ellära på ett eller annat sätt.

Benjamin Franklin

Benjamin föddes 1706 i landet USA och dog 1790. 

Benjamin Franklin 1767

Benjamin är den av uppfinnarna nedan som var den mest förryktaste (alltså galnaste) uppfinnaren. Han höll verkligen på med alla möjliga farliga elexperiment. Tack vara att han var så våghalsig (eller galen) så lyckades han uppfinna bland annat åskledaren. Han kunde dessutom bevisa att blixtar är inte bara ljusenergi utan även elektriskt laddade och innehåller elenergi. 1752 byggde han med sin son en drake som senare blev det som fick honom  att uppfinna åskledaren.

Luigi Galvani

Luigi Galvani var en italiensk läkare och fysiker. Han levde mellan åren 1737 till 1798 och var intresserad av elektricitet och djur. Han trodde lite felaktigt att elektricitet kom från djurens muskler. Hur han kom på den tokigt felaktiga idén var på grund av att han år 1791 upptäckte att musklerna på en död groda ryckte till om de träffades av en elektisk gnista. Experimentet blev väldigt känt över hela världen för många läkare trodde på den tiden att man kunde väcka döda till liv på nytt.

Galvani

Galvani experiment

Grodmusklerna ryckte även till när han använde sig av materialen mässing och järn. Saltlösningen fanns i grodans kropp och fick metallerna att bilda elektricitet som gjorde att grodan rörde sig. Experimentet brukar man visa i amerikanska skolor med hjälp av grodlår. En sådan film finns här nedan (varning för obehaglig bild):

Alessandro Volta

Alessandro föddes i landet Italien. Han föddes 1745 och dog 1827. Alessandro Volta var den som uppfann batteriet. Tack vare honom och hans nyfikenhet så uppfann han batteriet. I nutiden har vi också batterier som bygger på samma grundidé som det batteri som Volta kom på en gång i tiden. Läckert!

Batteriet uppfann han den 20 mars år 1800. På bilden nedan ser du Alessandro med hans batteri som består av en trave med zink- och kopparplattor som doppats i saltvatten. Varje zink- eller kopparplatta gav en spänning av ungefär 1 V.

Alessandro döpte sitt batteri till Voltastapel.

Bild på Alessandro Volta

 

 

Läs mer om batterier

Länktips

Klicka här för att komma till sidan med länktips på filmer och faktasidor om batterier >>

Video på tyska om batteri och ström

Denna video som förklarar vad ström är är på tyska och gjord av Armin Maiwald. Armin är jätteduktig på att lära ut för barn.

 

TACK FÖR ATT DU BESÖKT SIDORNA SJÖVALL.info. VI SES IGEN!

Sök

Du kan lämna in din e-text här

{{ formitem.title }}

{{ message | trans }}
{{ error | trans }}
{{{ thankyou }}}