Skillnad på en kall och varm bulle?

100 fantastiska fakta om naturvetenskap Bokomslag 100 fantastiska fakta om naturvetenskap
Alex Frith, Minna Lacey, Jerome Martin, Jonathan Melmoth,
Fakta
Tukan Förlag
2015
Bunden
127
Ett försök till att genom läckra illustrationer m.m. att göra intresset för NO-fenomen och -fakta intressanta och lättförklarade för barn och vuxna.
Alla barn och vuxna från ungefär 9-12 års ålder och uppåt med brinnande intresse för NO.
Utan tvivel!

Vad är skillnaden på en varm respektive en kall bulle? Ja, så skrev ägaren till Faktabanken en av sina frågeställningar en gång för länge sedan. Det blir svårt att inte tänka på fysik och termofysik (värme = termo). Svaret? Ja, det har ni direktciterat från Faktabanken här nedan:

Den varma bullens molekyler vibrerar mer. Molekylerna som bygger upp alla föremål är inte helt stilla i förhållande till varandra. De rör lite på sig i en sorts vibrerande rörelser, värmerörelse.

Ju varmare ett föremål är, desto större värmerörelser. Det uppfattar vi som att föremålet är varmt. Om molekylerna vibrerar kraftigt kan de skada andra material som de kommer i kontakt med, och vi bränner oss om vi t.ex. rör vid den heta ugnsplåten. Vibrerar molekylerna riktigt kraftigt kan de till och med sända ut ljus, så att till exempel en upphettad järnstång blir rödglödgad.

Alla varma föremål, t.ex. värmeelementen i ett hus, sänder ut värmestrålning, infraröd strålning. När värmestrålningen träffar föremål i omgivningen får föremålen ökade värmerörelser och blir varmare.

Är du intresserad av fler fysiska, kemiska eller biologiska frågor?… Då kan jag tipsa dig om boken 100 fantastiska fakta om naturvetenskap

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *